sâmbătă, 26 aprilie 2008

Sarbatori Fericite!

Sa aveti parte de liniste si bucurii alaturi de cei dragi!

Si nu uitati :"Fara tigara de Pasti"!
Sa ne auzim cu bine si victoriosi saptamana viitoare!

vineri, 25 aprilie 2008

Inainte de Pasti

Un sfat prietenesc din partea tuturor nefumatorilor: "Please don't smoke in enclosed spaces".

PS. Ce tare ca acum fac parte din grupul nefumatorilor ;))

joi, 17 aprilie 2008

Dieta pentru renuntare la fumat

Ce au în comun o felie de caşcaval, un pahar cu apă şi un platou cu broccoli?

Potrivit celor de la Realitatea, consumul oricăruia dintre aceste alimente diminuează gustul ţigării. La polul opus, gustul ţigării este amplificat de alcool sau de băuturi care conţin cofeină.

Cercetătorii cred că pot alcătui o "dietă a fumătorului", care să faciliteze renunţarea la acest viciu.

Fumatul reduce şi gustul şi calităţile senzoriale ale fumătorului, pe langa toate celelalte efecte nocive asupra organismului.

În general, fructele, legumele, lactatele şi răcoritoarele fără cofeină au fost desemnate de cei care au participat la studiu ca reducând gustul ţigării.

Participanţii la studiu au identificat şi anumite situaţii în care ţigara nu mai are gust la fel de bun: în timpul unui tratament medical şi când este foarte cald.

marți, 15 aprilie 2008

In loc de buna dimineatza!

O zi minunata si multa multa bafta pentru o noua zi fara tigara!

vineri, 11 aprilie 2008

Chestionarul Fagerstrom

Am gasit aici un chestionar pentru aflarea gradului de dependenta fata de nicotina. Este util inainte de a te lasa de fumat, pentru a-ti stabili o strategie cat mai buna pentru renuntarea la fumat.
Se stie ca doua persoane pot fuma acelasi numar de tigari, dar una dintre ele poate inhala de 20 ori mai multa nicotina decat cealalta, in functie de frecventa si profunzimea de inhalare a fumului de tigara.
Exista mai multe grade de dependenta de nicotina: usoara, medie, puternica si foarte puternica.
Fa asadar testul si construieste-ti apoi o strategie pe masura.
Mult succes!

joi, 10 aprilie 2008

Fumatul dauneaza grav .... casniciei

Se pare ca fumatul dă bătăi de cap pana si Bisericii Romano Catolice. Şi asta nu pentru că este dăunător sănătăţii, ci... căsniciei. Un bărbat a cerut Bisericii Romano Catolice să îi anuleze căsătoria, deoarece soţia sa refuză să se lase de fumat!!! Este unul dintre cele mai ciudate motive invocate în cererile de anulare a căsătoriilor primite de Vatican.
O alta cerere de anulare a casatoriei cel putin comica ar fi accea soţul este încă dependent de mama sa, deşi are 30 sau 40 de ani .....
În urmă cu o săptămână, Papa Benedict le-a cerut judecătorilor Curţii care se ocupă cu astfel de cazuri să fie mai atenţi în anularea căsătoriilor. :)

miercuri, 2 aprilie 2008

Fumul de tigara

Din ciclul "stiati ce contine fumul de tigara" :)

Tigarile, trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate, dar contin si alte ingrediente pentru aroma. Peste 4000 substante chimice cunoscute au fost identificate in tutun si in fumul de tigara. Dintre acestea, peste 60 sunt cunoscute drept cancerigene:
- gudron – lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene
- benzen – solvent industrial, ce provine din petrolul brut
- arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari.
- cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor
- formaldehida – utilizat pentru conservarea cadavrelor
- poloniu-210 – element radioactiv
- crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor
- 1,3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului
- hidrocarburile aromatice policiclice
- acroleina – folosita in trecut drept arma chimica

Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute. Dar, de-a lungul lunilor si anilor, acestea se acumuleaza, ajungand la cantitati ridicate in organism.Din acest motiv, riscurile de cancer si alte boli cresc odata cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza.
Comparativ cu nefumatorii, nivelul acestor substante in sangele fumatorilor este:
- de 2 ori mai mult cadmiu
- de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv
- de 10 ori mai mult benzen
- de 10 ori mai mult arsenic

Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. Ele pot interactiona intre ele, crescand in mod suplimentar riscul de cancer.Astfel, unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular, inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. Printre aceste substante se numara benzo(a)piren, poloniu-210, benzen, acroleina si nitrozaminele.Dar efectul lor este agravat de alte substante. Arsenicul, cadmiul si nichelul afecteaza capacitatea organismului de a repara ADN-ul deteriorat.

Sursa: romedic.ro

Metode de renuntare la fumat fara sa te ingrasi

La insistenta proaspetilor nefumatori asupra subiectului: "ne ingrasam daca renuntam la fumat", m-am documentat si am gasit cateva solutii. Tocmai citeam un articol foarte interesant pe un site ptr barbati yuppy.ro, ca principala scuza de a NU renunta la fumat e frica de ingrasare. Toti avem prieteni sau rude sau cunostinte care si-au rotunjit formele dupa ce s-au lasat de fumat. Cum saracia sa nu te ingrasi daca mananci de 20 de ori pe zi - adica de fiecare data cand ti-e pofta de tigara?!?
Insa pana la urma, totul se reduce la: "Tigara nu te ingrasa, tigara nu slabeste"!!!
Nimeni nu s-a ingrasat vreodata din cauza ca a renuntat la nicotina, ci pentru ca mancarea este cel mai usor de procurat subsituient al acesteia. Pornind de la aceasta idee, ei ne ofera 3 metode de renuntare la fumat fara sa te ingrasi:

1. Echilibrarea numarului de calorii :
Stim deja ca atunci cand renunti la fumat, vei avea senzatia ca trebuie sa mananci tot timpul. De aceea nu se vor restrictiona numarul de mese, ci doar numarul caloriilor. De exemplu, compenseaza rontaielile din timpul zilei cu un aliment hipercaloric. Astfel, daca la pranz vroiai sa mananci friptura cu cartofi prajiti - inlocuieste-o cu o salata si astfel vei putea rontai toata ziua. Cel mai bine ar fi insa sa incerci sa alegi alimente mai sarace in calorii. Adica sa uiti de chipsuri in favoarea covrigeilor dar sa nu uiti de fructe si legume, care pe langa faptul ca sunt sarace in calorii, au un rol foarte important in eliminarea toxinelor. Cred ca e evident ca un fost fumator are nevoie de o cura de detoxifiere :). Tot aici trebuie mentionate si bauturile dulci si acidulate. O data cu renuntarea la acestea vei "salva" un numar mare de calorii care pot fi folosite pentru rontaielile din timpul zilei :)

2. Mesteca in gol :
Daca simti ca trebuie neaparat sa mesteci, ok, fie! Dar mesteca in gol :) Guma de mestecat e cea mai celebra varianta. Pe langa aceasta poti incerca produsele pe baza de celuloza, care pe langa faptul ca nu au principii nutritive, ajuta digestia si mai mult s-ar putea chiar si sa slabesti putin! :)

3. Pacaleste-te singur:
Acesta metoda ii va ajuta mai mult pe cei care sunt dependenti de gestul de a tine in mana tigara. Astfel daca nu poti rezista tentatiei de a "iesi la o barfa si o tigara" sau de a savura cafeaua de dimineatza alaturi de o tigara - poti sa incerci tigarile fara nicotina. Astfel simptomele renuntarii la fumat vor fi alinate prin inselarea simturilor, controlul psihic se restabileste din cauza ca gestul este mentinut, iar consumul de nicotina este evitat, obtinandu-se astfel detasarea de nevoia de nicotina.

Mult succes!