miercuri, 2 aprilie 2008

Fumul de tigara

Din ciclul "stiati ce contine fumul de tigara" :)

Tigarile, trabucurile si tutunul de mestecat sunt facute din frunze de tutun uscate, dar contin si alte ingrediente pentru aroma. Peste 4000 substante chimice cunoscute au fost identificate in tutun si in fumul de tigara. Dintre acestea, peste 60 sunt cunoscute drept cancerigene:
- gudron – lichid vascos ce contine majoritatea substantelor cancerigene
- benzen – solvent industrial, ce provine din petrolul brut
- arsenic – cunoscut in special drept cauza a cancerului de piele si pulmonar. Se pare ca arsenicul de pe frunzele de tutun este unul dintre principalii agenti cancerigeni din tigari.
- cadmiu – utilizat pentru fabricarea bateriilor
- formaldehida – utilizat pentru conservarea cadavrelor
- poloniu-210 – element radioactiv
- crom – utilizat pentru fabricarea vopselelor si a aliajelor
- 1,3-butadiena – utilizata pentru fabricarea cauciucului
- hidrocarburile aromatice policiclice
- acroleina – folosita in trecut drept arma chimica

Majoritatea substantelor periculoase din fumul de tigara se gasesc in niveluri scazute. Dar, de-a lungul lunilor si anilor, acestea se acumuleaza, ajungand la cantitati ridicate in organism.Din acest motiv, riscurile de cancer si alte boli cresc odata cu cantitatea de tutun consumata zilnic si cu numarul anilor in care persoana fumeaza.
Comparativ cu nefumatorii, nivelul acestor substante in sangele fumatorilor este:
- de 2 ori mai mult cadmiu
- de 4 ori mai mult poloniu-210 radioactiv
- de 10 ori mai mult benzen
- de 10 ori mai mult arsenic

Substantele prezente in fumul de tigara pot fi mai periculoase atunci cand sunt asociate. Ele pot interactiona intre ele, crescand in mod suplimentar riscul de cancer.Astfel, unele substante din fumul de tigara afecteaza direct ADN-ul celular, inclusiv genele care protejeaza impotriva cancerului. Printre aceste substante se numara benzo(a)piren, poloniu-210, benzen, acroleina si nitrozaminele.Dar efectul lor este agravat de alte substante. Arsenicul, cadmiul si nichelul afecteaza capacitatea organismului de a repara ADN-ul deteriorat.

Sursa: romedic.ro

18 comentarii:

Anonim spunea...

ciao fetelor! deci is f mindru. ieri am fost pentru prima data la pub si... am reusit! mi's foarte mindru de mine!:)
majoritatea fumau pe linga mine si un preten chiar a incercat sa imi faca pofta si m-a servit cu tigari. normal ca am avut parte si de mistouri dar si de felicitari si sustineri.
oricum cind mergeam inspre casa eram f mindru ca am rezistat tentatiei.
numai bine
marius

Ella spunea...

Oau, bravo!!!
Eu trebuie sa recunosc cu rusine ca inca nu am iesit sa stau la o bere intr-un local de cand m-am lasat. Cred ca inca mi-e frica ca nu as rezista tentatiei de a-mi aprinde o tigara. Am fost in locuri unde se fumeaza, dar numai ca sa mananc ceva, iar apoi am tulit-o repede acasa :(. Mi-e putin groaza ca peste o saptamana vom merge cu firma in week-end la un teambuilding, si va fi chef si voie-buna si alcool si distractie... Sper sa nu ma dezamagesc!!!

Ella spunea...

Sa stii Marius, ca si Rus are un prieten -cel care a motivat-o sa se lase de fumat- spunandu-i ca nu e in stare si ca nu poate sa o faca si doar el poate rezista tentatiei de a nu fuma. Ei bien a rezistat cateva saptamani, dupa care rus l-a vazut cu tigara in gura. El binevoitor a incercat sa o "corupa si pe ea" spunandu-i ca ce mare branza daca fumeaza o tigara, ca e doar una singura si asta nu inseamna ca te-ai apucat iar de fumat... Acuma, oamenii sunt de toate felurile si cu cele mai felurite intentii - cred ca cel mai important e sa ne intiparim foarte bine in cap faptul ca NU mai fumam si gata!

rusuletz spunea...

Saluti, tocmai am fost la masa in oras si si eu asa mandra am revenit la birou...Pe bune daca mi-o trebuit sa fumez dupa ce am terminat masa.Altadata era de neconceput masa fara tigara, de fapt mai toate erau de neconceput fara sa fie insotite de tigari...Tare bine ma simt ca vad ca pot. Chiar ii o mare reusita si sincer felicit pe toti cei care vor putea sa se tina in hora asta. Si Ioana, fa bine si nu ne dezamagi la sf asta de saptamana, iti tin pumnii si chiar cred ca se poate...Bafta

Anonim spunea...

:))
ce bine m'am mai amuzat cind am citit comentariile. in sensu ca stam noi aici si ne povestim tot felu de intimplari, care pina la urma urmei pt altii is normale, si ne miram de fiecare data. oricum cine a fost fumator stie despre ce e vorba.

inca o chestie: am uitat sa ma prezint mai detaliat.
deci: Marius - 26 ani - Cluj Napoca

din cite am vazut pina acuma pe aici mai sint inca 2 domnisoare nu?
ella (care e sefa nu blogului?) si rus(uletz)

Anonim spunea...

inca o chestie: acuma am venit de la alergat, sala, sauna. si ma gindesc ce sa minc... (i think i'm becomin' a woman:)))
cre ca asa sanatons n'am fost veci!

rusuletz spunea...

Si eu tare bine ma distrez, ba mai si zambesc de numa in fata compului, or crede colegele ca am ceva probleme...
Dar intr-adevar nu m-am prezentat nici eu mai detaliat vb lui marius
" Salut, sunt ana-maria, an 27 ani, sunt din Bistrita si...sunt fumator inrait lasat de acest viciu de exact 24 zile..."
P.S. sa lamurim o chestie, daca ella ii sefa...noi ce suntem? subalterni? ( indiferent daca marius se referea la ella ca la sefa blog-ului)nu ii bine sa se ajunga la raporturi de subordonare etc. :) propum sa fim toti egali si sa ne facem ...frati de cruce( altceva nu imi vine acuma in minte)

Anonim spunea...

ana-maria
si eu am locuit in bistrita din 82 pina in 89 da nu prea mai tin minte multe. iar din 89 am mai fost numai (in trecere) de 2-3 ori. stateam pe str cerbului sau asa ceva... mai tin minte blocul lama si hanu ala din ceva intersectie.

acuma mai lipseste sa ne spuna ella despre ea :)

cit despre subordonari si de'astea, ziceam si eu numa asa la misto. sintem aici pt ca am fost sau sintem dependenti de ceva si tre sa ne ajutam intre noi.

Ella spunea...

:))
Sunteti cei mai simpatici cititori ai blogului!!! ... Cred ca si singurii :))
Deci, Ioana (Ella e doar numele de scena)- 27 - Cluj - anterior Bistrita - anterior Sangeorz-Bai :)). Si da, eu sunt sefa blogului :)) sa stie toata lumea ( da Rus?!? ), insa voi nu sunteti subordonatii mei - ci prietenii mei :) si toti avem ca loc de intalnire si de povesti si de joaca blogul asta.
Ii super tare ca tot ne povestim tot felul de chestii marunte din viata de zi cu zi, perfect normale, pe care altcineva poate le-ar gasi plictisitoare sau pur si simplu neinteresante, dar care pe noi ne distreaza si ne ajuta cumva sa nu ne mai atingem de tigara :)
Asadar, eu acuma am iesit dintr-o sedinta de vreo 2 ore - de aia nu am fost activa pe blog in ultimele ore :) si ma pregatesc sa merg acasa. Mi-e o foameeeee.... ma gandesc sa imi fac o salata usoara sau ceva, deoarece cum tin si post si nu mananc carne, posibilitatile mi-s foarte limitate :(. Macar stiu ca faptul ca nu mananc carne in perioada asta de inceput a lasatului de fumat ma ajuta sa nu ma ingras. Sper! :)
Cam atata, pentru acuma, see u later :)

Anonim spunea...

ella deci esti din cluj? fain! poate o sa ne vedem odata la o cafea ceva:)
si eu acu fug la ceva vernisaj. ma culturalizez de ;)

ps: sintem putzini da macar sintem bine organizati! si nu ne enervati ca ne apucam iara de fumat :))

Ella spunea...

Foarte bine, foarte bine :)
Asa si trebuie sa ne gasim tot felul de ocupatii ca sa nu stam acasa sa ne vina sa ne urcam pe pereti de pofta de tigara :)

Anonim spunea...

ieri am fost la vernisaj si dupa aia am fost la un vin in oras. si gata! nu mai am nici o treaba cu cei care fumeaza, nu mai am nici o pofta, parca pe zi ce trece e tot mai bine. probabil de ce imi este dor este gestul in sine, faptul ca tii o tigara in mina, de aia acuma ori ma joc cu telefonu, ori cu paharu, nu prea stiu ce sa fac cu miinile. bine a nu se intelege ca ma joc nervos cu miinile ca un paranoic :))

ce am observat in astea 6 zile de cind m'am lasat sint urmatoarele:
- minc mai multa guma - sint chiar dependent de guma (de f multi ani), cred ca nu as putea renunta la ea niciodata. (mama cite dependente pot oamenii astia avea!)
- dimineata nu mai tusesc si nu mai scot din mine chestii gretoase (sigur stiti la ce ma refer). bine normal ca inca tot mai elimin dar inainte era chiar naspa.
- am mai multa energie decit atunci cind fumam, plus ca dorm mai bine. acuma nu stiu dc are legatura cu lasatul de fumat sau nu dar mie imi convine de minune

voi cum sinteti? ce ati observat dupa primele zile?

Anonim spunea...

ciao fetele :)
cum a trecut weekendul?
eu am iesit si vineri si simbata si a fost f bine :)

rusuletz spunea...

Salutare...eu personal asa am fost de ocupata ca nu am avut vreme nici sa va salut. La mien deja or trecut 3 weekend-uri fara tigara mai Marius, deci pot sa spun ca ii din ce in ce mai usor, nu Ella?
parca deja a disparut si ticul cela de a tine ceva intre degete. Deci se poate....Sa aveti o sapatmaan plina cu de toate, ne mai povestim

Anonim spunea...

ciao
m'am speriat cind am vazut ca nimeni nu a mai dat nici un semn, am crezut ca v'ati apucat de fumat...
eu unul is f bine pe zi ce trece.
o saptamina faina sa aveti
numai bine!

Anonim spunea...

si cum va simtiti, doamna Rus? sunteti mai bine?

rusuletz spunea...

Desi mama mi-a spus sa nu vorbesc cu necunoscutii...o sa fac totusi o exceptie si o sa iti raspun d-le anonim: ma simt excelent cand ma gandesc ca ui o trecut douazeci si ceva de zile si nu am aprins o tigara, ma simt excelent cand vine prietena mea Dora si isi aprinde o tigara si stau lanag ea si povestim si cand sa plece acasa imi zice ca is tare, ma simt excelent cand imi vad prietenul care s-o lasat de fumat si ma rog nu o reusit ( desi par rea ma felicit in gandul meu cand vad ca sunt mai " tare " k el...)...In rest...schimbari mari nu prea simt, poate ca rezist un pic mai bine al tai-bo, nu mai am degetul aratator galben si cine stie, poate sunt un pic mai sanatoasa ca inainte :)

Ella spunea...

Asa, zii-le rus!!!
Bravo :*