miercuri, 2 aprilie 2008

Metode de renuntare la fumat fara sa te ingrasi

La insistenta proaspetilor nefumatori asupra subiectului: "ne ingrasam daca renuntam la fumat", m-am documentat si am gasit cateva solutii. Tocmai citeam un articol foarte interesant pe un site ptr barbati yuppy.ro, ca principala scuza de a NU renunta la fumat e frica de ingrasare. Toti avem prieteni sau rude sau cunostinte care si-au rotunjit formele dupa ce s-au lasat de fumat. Cum saracia sa nu te ingrasi daca mananci de 20 de ori pe zi - adica de fiecare data cand ti-e pofta de tigara?!?
Insa pana la urma, totul se reduce la: "Tigara nu te ingrasa, tigara nu slabeste"!!!
Nimeni nu s-a ingrasat vreodata din cauza ca a renuntat la nicotina, ci pentru ca mancarea este cel mai usor de procurat subsituient al acesteia. Pornind de la aceasta idee, ei ne ofera 3 metode de renuntare la fumat fara sa te ingrasi:

1. Echilibrarea numarului de calorii :
Stim deja ca atunci cand renunti la fumat, vei avea senzatia ca trebuie sa mananci tot timpul. De aceea nu se vor restrictiona numarul de mese, ci doar numarul caloriilor. De exemplu, compenseaza rontaielile din timpul zilei cu un aliment hipercaloric. Astfel, daca la pranz vroiai sa mananci friptura cu cartofi prajiti - inlocuieste-o cu o salata si astfel vei putea rontai toata ziua. Cel mai bine ar fi insa sa incerci sa alegi alimente mai sarace in calorii. Adica sa uiti de chipsuri in favoarea covrigeilor dar sa nu uiti de fructe si legume, care pe langa faptul ca sunt sarace in calorii, au un rol foarte important in eliminarea toxinelor. Cred ca e evident ca un fost fumator are nevoie de o cura de detoxifiere :). Tot aici trebuie mentionate si bauturile dulci si acidulate. O data cu renuntarea la acestea vei "salva" un numar mare de calorii care pot fi folosite pentru rontaielile din timpul zilei :)

2. Mesteca in gol :
Daca simti ca trebuie neaparat sa mesteci, ok, fie! Dar mesteca in gol :) Guma de mestecat e cea mai celebra varianta. Pe langa aceasta poti incerca produsele pe baza de celuloza, care pe langa faptul ca nu au principii nutritive, ajuta digestia si mai mult s-ar putea chiar si sa slabesti putin! :)

3. Pacaleste-te singur:
Acesta metoda ii va ajuta mai mult pe cei care sunt dependenti de gestul de a tine in mana tigara. Astfel daca nu poti rezista tentatiei de a "iesi la o barfa si o tigara" sau de a savura cafeaua de dimineatza alaturi de o tigara - poti sa incerci tigarile fara nicotina. Astfel simptomele renuntarii la fumat vor fi alinate prin inselarea simturilor, controlul psihic se restabileste din cauza ca gestul este mentinut, iar consumul de nicotina este evitat, obtinandu-se astfel detasarea de nevoia de nicotina.

Mult succes!

11 comentarii:

rusuletz spunea...

Cresterea ponderala poate fi evitata mancand mai putin si facand mai multa miscare. Iar daca alimentatia nu era una dintre cele mai corecte, simpla imbunatatire a acesteia poate rezolva problema.
Iata care ar fi cateva dintre motivele pentru care se castiga in greutate atunci cand se renunta la fumat:
- fumatul mareste metabolismul, viteza cu care sunt arse caloriile - renuntand la fumat, metabolismul va scadea putin, revenind la nivelul sau normal;
-cei care se lasa de fumat au tendinta de a manca mai mult, pentru ca au tentinta de a rontai ceva care sa inlocuiasca tigarile;
-dupa renuntarea la fumat se constata ca mancarea are un gust mai bun si de aici apare tendinta fireasca de a manca mai mult.
Realitatea este ca renuntarea la fumat este un proces destul de dificil, chiar fara a mai adauga ideea unei posibile cresteri in greutate. Principalul motiv pentru care se produce aceasta ingrasare ramane totusi cantitatea mai mare de alimente consumata insa acest lucru poate fi controlat. Daca putem sa ne ferim de fenomenul prin care mancarea inlocuieste pur si simplu tigarile, si daca aducem si cateva imbunatatiri calitative obiceiurilor noastre alimentare, nu vom avea de-a face cu nici un fel de crestere in greutate.
Este poate interesant de retinut si ce alte procese benefice au loc in organism dupa ce renuntam la fumat:
- Dupa 20 de minute tensiunea arteriala va scadea, pulsul va scadea, iar temperatura mainilor si picioarelor va creste.
-Dupa 8 ore nivelul monoxidului de carbon din sange va scadea pana la cote normale, iar nivelul oxigenului din sange va creste pana la normal.
-Dupa 24 de ore sansele unui atac de cord scad simtitor.
-Dupa 48 de ore terminatiile nervoase isi vor reveni la normal, iar capacitatea de a mirosi si gusta se va imbunatati.
-Dupa 2 saptmani pana la 3 luni, circulatia se va imbunatati, dar si functionarea plamanului.
-Dupa 1 pana la 9 luni probleme precum tusea, congestionarea sinusurilor sau oboseala vor descreste.
-Dupa 1 an riscul unor afectiuni coronariene va scadea pana la jumatatea comparativ cu riscul asociat unui fumator.
-Dupa 10 ani riscul cancerului pulmonar va scadea pana la jumatate fata de cel al fumatorilor; se va diminua si riscul cancerului de gura, gat, esofag sau rinichi.
-Dupa 15 ani riscul afectiunilor coronariene va scadea pana la nivelul oamenilor sau nu au fumat niciodata.
Ramane ca fiecare dintre noi sa puna in balanta aceste beneficii alaturi de pericolul aparitiei incerte ale catorva kilograme de moment. Un lucru este cert: nu este neaparat sa va ingrasati atunci cand renuntati la fumat, dar la fel de sigur este ca va veti simti mai sanatos, veti avea mai multi prieteni, mai multi bani si veti respira usurat. :)
P.S. Eu personal inca nu m-am ingrasat si am si eu 3 saptamani fara tigara, am descoperit o noua pasiune : ceaiul :)

Anonim spunea...

deci am vb cu un coleg de servici. si el fost fumator, cam ca si mine cu un pachet cel putin pe zi. s'a lasat de vreo 4 ani si mi'a zis ca el a luat vreo 3-4 kile in plus pe care l'a dat jos la sport.
eu alerg si fac sport de doua ori pe pe saptamina (asta fac de anul trecut oricum). acuma sa vad... dc nu e de ajuns o sa bag mai mult sport.

ca o mica paranteza: acum o sapt ma durea la patina de diete. fumam, beam bere, ma uitam la fotbal, mincam cind aveam chef, etc.
asa ca daca ma vedeti pe aici ca va intreb de creme si masaj anticelulitic sa ma dati dracu afara de pe forum! :))

Ella spunea...

=))
Deocamdata nu dam pe nimeni afara :D stam toti aici ca sa ne sprijinim, sa ne ajutam, sa ne spunem of-ul unul altuia....si sa vedem ce solutii gasim la orice ne framanta, Marius :)

Anonim spunea...

M-am lasat si eu de fumat de doua staptamani si spre deosebire de alte dati sunt chiar ok. Nu cred ca tre' neaparat sa te ingrasi daca te lasi de fumat, atata timp cat tii un pic sub control. Oricum, pt mine ar fi o dezamagire sa ma ingras, ca si asa nu sunt slabuta.
Eu nu pot sa fac sport ca mi-am accidentat picioru' acu ceva vreme si este inca umflat, dar mananc mai sanatos si mi-am luat spirulina, garcinia, ceaiuri sa imi stimulez un pic organismul. Deocamdata nu dau semne de ingrasat, ma gandesc chiar ca o sa slabesc ;).
Bafta!

Anonim spunea...

te ingrasi oricum.eu le-am lasat si tineam regim oricum ca operatia cerea asta.in doua luni de regim cu iaurt simplu si fibre pentru digestie am luat 17 kg.va dati seama cum aratam la 1.65 si 77 kg?
dar duopa aproape un an cu cate 6 ore de sport pe zi am ajuns la 60 e necesar doar sport pana si vointa.sunt din nou subtire si nici nu maifumez.sac.

Unknown spunea...

si mie mi e frica sa nu ma ingras am luat paine din aia prajita cica finlandeza de la supermarket si mananc cu kefir si supa si banane ce ziceti merge? eu mancam foarte putin si inainte si aveam zile cand traiam cu un sandwich fara sa fiu vreodata skinny si acum mi e teama ca explodez ca un bob de porumb de floricele in tigaia incinsa:-ss
dar cel mai rau ma simt din alte puncte de vedere nu ma pot concentra sunt tot timpul adormita naucita, nu vad bine vad asaaaa .... ca si cum as fi la scufundari... si foaaarte moale si calma nu ma mai enervez deloc. e, ultima parte, combinata cu faptul ca nu mai obosesc deloc urcand 5 etaje pe scari imi dau curaj sa merg inainte. apropo am si eu astazi 14 zile.

Anonim spunea...

Eu m-am lasat de fumat cu 8 luni in urma dupa 20 ani a cate 20-25 tigari pe zi si m-am ingrasat 15 kg.Uneori ma gandesc ca daca stiam ca se intampla asa ceva nu renuntam.E drept sunt cam sedentara dar nici inainte nu ma omoram cu sportul.Sotul meu dupa un an de pauza a luat 14 Kg motiv pentru care a reinceput sa fumeze( cum e mai rau - si gras si fumator )Nu vreau sa descurajez pe nimeni,pana la urma eu inca NU fumez desi s-ar crede ,,ca am destule motive sa o fac" inseamna ca ...e mai bine fara.

Anonim spunea...

Au! M-a speriat ultima postare!!! Dupa 17 ani de fumat, iar in ultimul an cam 2,5-3 pachete la zi(!) azi am 1 luna fara tigara. A fost nasol cu sevrajul dar am reusit.Acum problema este greutatea! Am pus 3 kg pe mine langa cele 115 kg.Azi am descoperit greseala! Mancatul fara grija.Hm! DE maine, a fugit puiu cu ata! Dieta!

marckus spunea...

Eu m-am lasat de vreo patru luni si am luat in greutate vreo 9 Kg insa acum sunt in scadere si am ajuns pe la 7 Kg fara sa fac nimic deosebit.

Lucian spunea...

Ascultă GRATIS! online audiobookul lui Allen Carr prin vocea lui Marius Vintilă.
Renunţă la fumat definitiv, rată de eşec sub 5%. (nu este un tratament de şoc, lucrează psihologic) Ce ai de pierdut?
http://metodaUSOARA.RomaniaPlay.com

Tigari Electronice spunea...

Faza cu mestecatul in gol e tare :))