luni, 31 martie 2008

3 saptamani fara tigara

Incredibil, dar adevarat! Au trecut 3 saptamani de cand nu am mai pus muc de tigara in gura!!! Nu credeam sa ajung pana aici, deja eu cred ca e o super mare realizare. Nu, nu am de gand sa ma reapuc de fumat. De fapt cred ca am scapat de perioada "critica" cand nicotina isi cerea drepturile si imi venea sa ma urc pe pereti de pofta dupa o tigara... Sa nu credeti ca pofta a disparut! Nici vorba, doar s-a diminuat cu ceva, putin, putin de tot... Ceea ce am observat e ca nu ma mai gandesc asa de des la fumat. Ce e drept, am incercat sa imi ocup tot timpul liber pe care alta data il foloseam sa " ma relaxez la o tigara", am cam evitat barurile si localurile unde se fumeaza, sau daca am ajuns totusi pe acolo, am incercat sa plec cat de repede :). Merg la aerobic si pilates, pofta de mancare parca s-a triplat - mananc tot ce prind, de la dulciuri la chipsuri si alune sau pur si simplu mancare gatita... foarte multa guma, fructe - orice doar sa mestec cate ceva :). E patetic, stiu, dar daca astea ma ajuta deocamdata sa nu fumez, treaca de la mine. Nu o sa mananc cat Kina, forever :). Dar toate acestea, fara vointa care sa iti zica "nu! nu mai fumezi!" nu au practic nici o valoare. Ceea ce ma ingrijoreaza putin este faptul ca in astea 3 saptamani am incercat sa evit toate locurile si vechile obiceiuri care sa imi faca pofta de tigara - adica nu am fost la chefuri, nu am baut alcool, nu a fost o perioada stresanta la serviciu, nu m-am certat cu nimeni si nu m-a enervat nimeni incat sa imi fie intr-adevar pofta de tigara... Sunt curioasa cum voi reactiona cand ma voi confrunta cu asa ceva... O viata senina la nesfarsit, cine a mai vazut? :) Oricum, pana acuma, bravo mie! ( si tie rus, ca sa nu ma certi :* )

24 de comentarii:

rusuletz spunea...

Multumesc Ioana, chiar cred ca meritam sa ne laudam noi daca altii nu o fac...Desi stii ca toata lumea chiar imi zice ca am realizat un lucru mare ( si asta ma ambitioneaza in continuare). Un prieten zicea ca ii foarte usor sa te lasi de fumat...Mai greu este insa sa te mentii pe pozitii.Si chiar mare dreptate avea.Sunt tare mandra de ce am reusit noi sa realizam. Trei saptamani fara tigara chiar este ceva.Stii prietenul meu care se lasase de fumat?Am avut o mare dezamagire duminica cand am iesit in verde.Dupa vro 2-3 beri si-o aprins o tigara....Chiar m-o dezamagit.Zicea ca ce ca asa o avut chef si pofta si ca nu conteaza ca o aprins-o, ca iar se lasa. Poi nu tocmai asta ii ideea sa nu cedezi? Acuma fiecare cum crede dar eu daca ma tin ma tin de tot si daca ma apuc iar ma apuc cum trebuie.Nu facem lucrurile pe jumatate, nu Ioana?
Oricum eu sunt mandra de noi si sa stii ca intr-adevar perioada critica o disparut adica no pofta mai este si a mai fi dar ideea ii ca am trecut de pragul critic.Acuma trebuie sa ne mai stapanim doar ticul de a avea ceva intre degete. Si eu am vazut ca se poate sta la un verde si fara sa aprid tigara de la tigara, ca un vin are daca nu acelasi gust poate unul si mai bun fara nicotina alaturi, ca o discutie cu prietenii merge si fara a fi inconjurat de fum...Si vorba ta mai Ioana, inca nu am batut pe nimeni:), nu ma tremura, deci ideea ii ca se poate trai si fara...asta daca chiar vrei :)

Anonim spunea...

ciao, numele meu e marius
uite am dat si eu peste blogul tau. m'am lasat de fumat acu citeva zile, mai precis de duminica, deci e a 4-a zi fara tigara. iar tinind cont ca bagam vreo 3 pachete la 2 zile, ca si tine, eu cred ca e o realizare.(am uitat sa zic ca sint fumator de peste 10 ani). oricum pt mine e ciudat. nu mi se pare greu, cit ciudat. nu'mi vine sa urc pe pereti, dar parca nu am stare. de expl ieri m'am bagat si am facut curatenie iar apoi m'am dus la cumparaturi la supermarket numa sa fac ceva.
mi'e frica destul de tare de faptul ca o sa ma ingras. eu fac sport de 2 ori pe sapt (merg la alergat) inca de anul trecut dar incep sa cred ca totusi e cam putin. si tot incerc sa ma tin departe de mincare.

faza cea mai ciudata e, de expl, cind la serv lucrez si vine momentul cind fac o pauza. nu stiu ce sa fac, pe bune! stau ca prostu si ma tot plimb aiurea dintr'un birou in altu...

am inceract si nicorette guma. si cred ca la mine functioneaza. in sensul ca dupa ce mestec o chestie de aia am senzatia ca parca as fi fumat un pachet odata. dar nici nicorette nu mai mestec, am decis ca dc e sa ma las, ma las cu totul. nu'mi trebuie substituenti.

oricum, sa speram ca va fi ok...
zi'mi despre tine cum e? care a fost cea mai naspa perioada la tine?

numai bine si bafta mare, sper sa mai tinem legatura :)
marius

Ella spunea...

Salut Marius! si "welcome to our club" :)
Inteleg perfect prin ce treci - si sa stii ca din punctul meu de vedere prima saptamana a fost cea mai naspa - atunci era pofta de tigara la maxim, ma gandeam non-stop ce bine ar fi sa trag macar un fum etc. Daca treci de prima si a-2-a saptamana, sa stii ca pofta ti se reduce simtitor. Dar pentru asta, nu trebuie sa trisezi deloc :) nici macar cu un fum. Dupa aceasta perioada cred ca iti iese nicotina din corp, si de aceea pofta nu mai e asa mare. In rest ce sa zic, de cand m-am lasat de fumat, am observat ca lucrez mai mult - deoarece nu ma mai ridic de la calculator asa de des ca inainte cand ieseam la o tigara- si nu stiu daca asta e neaparat un plus :)) ... mananc foarte multa guma de toate felurile, ca sa nu mananc mancare :), si ma tin de sport si de sauna. Pana acum nu m-am ingrasat, dar au trecut abia 3 saptamani :)...Mult succes si tie, si te rog sa ne tii la curent :)

Anonim spunea...

:) ciao
da o sa va tin la curent:)
faza e ca se apropie weekendul, iar pt mine vinerea e zi sfinta de iesit la pub. si mi'e frica de ce s'ar putea intimpla.

oricum dc e vorba, eu is f incapatinat si pot dc imi bag ceva in cap ma cam tin de idee.
mai tin minte ca acuma citva ani m'am trezit intr'o dimineta si am zis ca nu mai minc carne si m'a tinut vreo 10 luni (numa cu insistentele familiei m'am reapucat). la fel si cu fumatul, am fost simbata iesit, si pe la 3-4 ma decid sa merg acasa. mai aveam in pachet 2 tigari. (tre sa mentionez ca eu cind aveam mai putin de 10 tigari in pachet deja il aveam pe cel de rezerva in buzunar). si imi patesc consumatia, dau sa plec si realizez ca mai am doar doua tigari. ma intorc la bar sa imi iau sa am pe a doua zi dar barmanul era in partea cealalta si era ocupat. asa ca am plecat si am zis las ca imi iau miine. si am ajuns acasa m'am pus in pat si m'a lovit ideea cu lasatul. si asa de a doua zi gata. inca mai am pachetul cu cele 2 tigari dar nu ma atrag deloc.

acuma vedem ce iese si cu lasatul de fumat. cea mai mare frica e ca nu mi'e frica de kg in plus...

numai bine
marius

Ella spunea...

Legat de ingrasare, vezi urmatorul articol publicat :)
Sunt sigura ca o sa reusim cumva sa ne tinem departe de tigara!

Ella spunea...

P.S. Marius,de curiozitate, unde ai dat peste blogul meu? :)

Anonim spunea...

am caut pe google "renunta la fumat" si era prin primele rezultate :)

Ella spunea...

Si oare cum ai facut? Ca eu il caut pe Google de vreo luna si nu-l gasesc nicicum :))

Anonim spunea...

mie mi'a aparut :)
si chiar ma bucur, ca cine stie, fara voi poate nu rezistam

Anonim spunea...

eu m-am lasat de 3 zile de fumat cu plasturele nicoret, nu stiu daca asta m-a ajutat pentru ca a doua zi am zis ...hai sa-l folosesc pe cel de ieri si am facut cum am zis si am reusit deci...... totul este vointa nu neaparat plasturi gume sau alte ........Sper sa reusesc pentru ca am fumat 20 ani cam un pachet pe zi, dar acum nu mai puteam. De nu stiu cate ori am luat tigara dar am plimbat-o cu mine , nu am aprins-o.... sper sa fiu tare.Succes celor care vor sa se lase de fumat.Dora, 41 ani

Anonim spunea...

Salutari si felicitari tuturor.

Eu m-am lasat de 2 zile si nu mi se pare foarte greu. Beau apa, ceaiuri mananc fructe. Am fumat 10 ani cate un pachet pe zi. Am mai incercat acum un an cu gume Nicorete si m-am intoxicat cu nicotina cand am mestecat doua gume una dupa alta.
Acum m-am lasat brusc fara alti inlocuitori de nicotina.
Astept sa ma visez cum fumez :) in ziua 4.
O faza ciudata, spunea cineva mai sus: ce mai fac eu in pauza de masa, stau la o tigara si nu fumez, ma plimb prin birouri? Deocamdata am facut turul magazinelor din zona.

Toate cele bune, ne mai auzim peste 3 saptamani.

Anonim spunea...

Uite ca am revenit dupa o luna si 2 zile si pot sa va spun ca nu mai e greu.
Primele 3-4 zile a fost un pic mai greu.
Intre timp m-am apucat de sport. Am avut si ceva probleme de respiratie (respiratie scurta - n-am mai facut sport de vreo 5 ani si cred ca de aia).
Viata decurge normal, mi-a revenit mirosul, gustul, energia. Ma odihnesc mai bine.
Succes celor care se lasa, haideti ca nu e greu: brusc si gata, ati scapat.

marianalee spunea...

buna, sunt o incepatoare in renuntarea la fumat este prima zi. am citit comenturile voastre si vreau sa spun ca imi dati si mie forta in lupta impotriva nicotinei.ptr toti cei care ati reusit acest pas important ,,JOS PALARIA IN FATA VOASTRA,,

marianalee spunea...

sunt o incepatoare in renuntarea la fumat.este 1 zi si imi fac griji dak voi rezista dar citindu-va comenturile imi dati sperante k voi putea renunta si eu.ptr cei care au reusit,,JOS PALARIA IN FATA LOR,,

Anonim spunea...

buna, numele meu este Luca
am reusit si eu sa ma las de tigari..
au trecut patru luni de atunci si nu
m-ash mai apuca niciodata...asta pentru ca a fost destul de greu pt. mine, poate ca daca era usor..acuma fumam...e simplu, daca nu ai obstacol nu ai ambitzie... pofta de a fuma mai vine... e destul de puternica, am numito "de a fuma" desi e gresit...e pofta de ceva...tigarile nu le mai suport, si acel ceva nu pot sa al fac sa dispara cu nimic ...ramane ca un gol... o bere rece pusa pe tijghea si cand sa o platesti nu ai bani... pleci dar pofta ramane :)

Anonim spunea...

Este a treia zi fara tigari si este foarte bine!Fumez de la 15 ani si am 28.Anul acesta in primavara am avut neplacerea sa asist la un atac cerebral care l-a transformat pe tatal meu dintr-o persoana activa intr-o persoana fara incredere de sine si semidependenta de ajutorul celorlalti.Dupa cum va imaginati fuma aproape 2 pachete de tigari pe zi.Are 54 de ani si lupta zi de zi pentru a se reface-lucru ce nu va fii posibil in totalitate,niciodata,din pacate!
Dupa ce s-a intamplat sa intre in starea de inconstienta si implicit in spital(a fost internat pentru o luna) nu l-am auzit vorbind niciodata de tigari.
Este rusinos sa tinem dusmanul in casa!Ne dam seama dupa ce ne ataca!Regret enorm ceea ce i s-a intamplat,ma bucur ca are o a doua sansa si ca a aruncat tigarile fara discutie(fumator inrait de 30 de ani)Am renuntat si eu si cred ca oricune poate renunta daca se gandeste la viitorul sumbru care il asteapta peste doar cativa ani datorita tigarilor! Succes!Trebuie doar sa spui NU!iar acest nu sa fie definitiv si bucuros ca si cum ai aruncat la cos nu un prieten ci o boala!

tia spunea...

Doamne,noroc ca am dat peste voi.Azi e prima zi fara tigari.La aproape 33 de ani de viata,am 20 de ani de fumat.Cam mult.Am zis ca de azi GATA.Mare noroc cu voi.Unul de o zi,altul de 3 zile,o luna,4 luni.Bravo voua si sper sa reusesc si eu.Chiar am citit cum care mai de care face curatenie,lucreaza mai mult,face sport.Si eu o sa devin mult mai activa decit eram pina acum,sunt convinsa.Ma rog in fiecare zi la Maica Domnului sa ma ajute.

Anonim spunea...

buna tuturor.Ma numesc Gabriela si am o luna si opt zile de cand m-am lasat de fumat.off..spre rusinea mea, am dat de voi cautand pe net tigarea electronica...am o teama mare sa nu ma reapuc de fumat...ma imbie acest gand din ce in ce mai mult si sunt sigura ca,daca ma voi reapuca de fumat imi va parea fff rau.....cand citesc despre cat rau face acest fumat parca mai prind putere...nu stiu cu ce sa inlocuiesc aceasta "placere"care mi-am suprimat-o.adevarul este ca imi placea f mult sa fumez iar acum ma simt ca si cum as fii pedepsita si nu e bine pt ca pericolul este aproape....oricum inca sunt mandra de mine..simplul fapt ca sunt aici si scriu inseamna mult..este felul meu de a lupta si de a cere ajutor...asa ca,va rog,fiti cu mine.

Anonim spunea...

Buna. numele meu e Lucia. Azi e cea de a doua zi in care nu am fumat (36 de ore). Am peste 20 de ani ca fumatoare si nu stiu daca voi reusi. De peste 10 ani spun ca "as vrea" sa nu mai fumez dar nu reuseam sa stau mai mult de 12-20 de ore fara tigara. Sunt sigura ca pe langa dependenta la mine era si placerea. Mie imi place sa fumez si asta era modalitatea de a ma relaxa si a face o pauza la serviciu. Sper sa reusesc deoarece e prima data cand am putut sta atat de mult fara sa aprind o tigara si ma trezesc ca ma gandesc: Oau a trecut atata timp si nu m-am gandit la tigara!

Anonim spunea...

Am sa ii rog pe cei cu experienta in lasatul de fumat sa imi dea sfaturi pentru ca voi avea nevoie de ele si de voi pentru a reusi in ceea ce mi-am propus. Multumesc

Anonim spunea...

Buna tuturor! Maine voi implini 3 saptamani decand nu mai fumez. nu a fost usor, nu a fost nici extraordinar de greu, altfel poate nu reauseam, cu ceva vointa se poate. Pofta mai vine din cand in cand, important este sa nu va repeziti sa va aprindeti tigara. Eu,cand "ma apuca", gandesc asa: ce gust rau ar avea acum tigara, ce ametita o sa fiu de la ea, pentru ce efrtul meu daca cedez acum etc. trebuie sa ramai pe pozitii, sa gandesti ca nu exista o singura tigara. dupa una, vin restul si o pofta nestavilita, practice, iti vine sa fumezi pentru intreaga perioada de abstinenta. O sa vedeti, cu incetul si cu rabdare, aceste pofte vor fi din ce in ce mai rare, gandul va zbura din ce in ce mai rar la tigara. cateodata, cand imi amintesc, imi spun: ia uite, nu m-am gandit de ceva vreme. Nu am foarte mult, dar simt deja ca-mi este mai bine, merita sa infrunti frica aceea de la inceput. ma gandesc mereu la fetita mea de 6 ani care, vazand o campanie antifumat, a venit la mine plangand si mi-a zis: mami, sa nu mai fumezi, nu vreau sa mori. m-am simtit ca o adevarata criminal pentru acele lacrimi nevinovate. Acum gandesc: cu banii pt tigari(aprox 500 lei lunar),platesc meditatiile de la engleza si spaniola ale fetitei,adica, fac ceva pt viitorul ei. Succes tuturor, sa ne ajute bunul Dumnezeu!

Anonim spunea...

Bună tuturor, sunt Magda, am 36 de ani şi nu mai fumez de 16 zile. Cele mai urâte momente sunt din ziua a treia la a şasea, cand corpul nu mai are nicotina si intră în panică. Eu mă gândeam la ţigară tot timpul, gandul meu era la ţigări, chiar dacă gandul la gustul lor mă făcea să imi vina rău. Acum e mult mai bine, mă gândesc la ele doar din când în când si de cele mai multe ori cu repulsie. Suportati un pic şi totul va fii mai bine, vă promit!

Unknown spunea...

Eu am cautat pe google : ,,Nu mai fumez de 3 saptamani ,, pt ca astazi tocmai se implinesc 3 saptamani si am ajuns aici. Am avut in jur de 15 tentative de a ma lasa de fumat , cel mai mult am stat o luna si m-am reapucat de ziua mea , bausem vreo 2 beri si mi am zis ca de ziua mea sa fumez o tigara si aia a fost greseala fatala, am mai fumat vreo 6 in acea noapte, iar a doua zi la cafea mi am zis sa fumez una si asa m-am reapucat. Acum am invatat din greseli sa nu mai trag nici macar un fum pentru ca asta m -ar face din nou fumator. La mine primele 4 zile sunt decisive sa pornesc pe drumul fara tigari. Nu ies din casa , imi inchid telefoanele , stau la televizor tot timpul, nu mananc mai nimic, nu am chef de nimic, nu ma simt nervos, ma apuca o somnolenta non stop, ziua mai mult dorm iar noaptea la fime, eu suport mai bine noaptea dependenta. Abia a 5 zi imi deschid telefoanele si iau contact cu lumea , reintru la normal. O perioada este indicat evitarea alcoolului, eu inca beau cafea si in loc de tigara beau apa minerala. Tot timpul citesc comentarii de altii care s -au lasat , citesc de bolile care le provoaca fumatul si asta imi tarie sa nu fumez.

Marius spunea...

Eu am devenit nefumator de 4 zile(cica suna mai bine decat m-am lasat). Este intradevar pt ca mi-am modificat perceptia realitatii cu tigara. Am fumat de la 21 de ani. Am 39, imi dau seama cat de rau imi face, mai ales la presiunea arteriala. Sunt hipertensiv si devin FOARTE hipertensiv cand fumez. Dincolo de asta, carja asta cu tigara este un inlocuitor de "putere". Ma simteam cool fumand, precum Marlon Brando... Realitatea e simpla, e un drog nenorocit, sunt in a 5-a zi de nefumator si ma tin pe pozitii. Ma ajuta blogul sa vad ca toti suntem in aceeasi oala in care ne luptam cu adictia la nicotina, mai ales adictia psihologica, pt ca de fapt aici e buba... cu ce inlocuim tigara? Pe mine ma ajuta sa imi dau seama ca pana la 21 de ani nu suportam tigara si ma uitam ciudat si neintelegator la cei care fumau. Si imi dau seama ca daca pana la 21 de ani am reusit sa fiu nefumator, sunt convins ca starea mea normala este cea de nefumator... nu vice versa... Ca urmare, bafta tuturor si sa auzim de bine... fara nicotina!