joi, 6 martie 2008

40 de lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre fumat

Toata lumea stie ca fumatul este daunator mai mult sau mai putin. Daca nu ati fost niciodata curiosi sa stiti cat de daunator este de fapt, va ofer mai jos o lista cu 40 de motive pentru a renunta la fumat.Daca inca sunteti in dubii daca sa va lasati sau nu, sau nu sunteti foarte convinsi ca sunteti gata sa treceti la actiune, sunt sigura ca sansele de a renunta vor creste semnificativ, dupa ce veti citi cele de mai jos. Nu sunt vorbe sau glume, ci fapte oferite de cei de la Sfatul Medicului (am inteles ca acolo sunt in jur de 60 de doctori :)) - "deci, trebuie sa fie adevarat!".Oricum eu m-am ingrozit dupa ce le-am citit....
1. Fumatul ucide jumateate din fumatorii din intreaga lume.
2. Fumatorii sunt predispusi la dureri de spate.
3. Fumatul accelereaza imbatranirea.
4. Anual, mor apoximativ 6 persoane in fiecare minut din cauza fumatului.
5. Fumatorii se confrunta cu prbleme ale pielii. Majoritatea fumatorilor au pilea mai uscata si mai palida, cu mai multe riduri care apar din cauza ca se reduce rezerva de sange care determina o pierderea elasticitalii.
6. Fumatul reduce resursele de vitamina C ale organismului cu pana la 30%.
7. Fumatul distruge intestinele.
8. Nicotina creste nivelul colesterolului.
9. Fumatul afecteaza dintii si gingiile si poate cauza cancer de gura.
10. Fumatul dubleaza sansele de dementa.
11. Fumatul favorizeaza instalarea cataractei.
12. In tutun se regasesc 6000 de substante chimice printre care cianura, butan, amoniac si monoxid de carbon.
13. Fumatul creste de pana la 6 ori riscul de infarct.
14. Fumatul in timpul sarcinii omoara anual 5000 de fetusi, creste riscul deteriorarii intelectuale, creste riscul nasterii unor copii subponderali predispusi la alergii si leziuni cerebrale.
15. Fumatul in randul femeilor favorizeaza instalarea timpurie a menopauzei.
16. Toate sisteme organismului sunt afectate de fumat, incluziv sistemul cardiac si cel vascular.
17. Fumatul slabeste sistemul imunitar.
18. Fumatul creste riscul de diabet.
19. Fumatul scade nivelul de tolernata la efort.
20. Fumatul creste riscul de pneumonie.
21. 87% din decesele fumatorilor sunt cauzate de cancerul pulmonar.
22. Fumatul dubleaza infertilitatea la femei.
23. Fumatul slabeste oasele prin demineralizarea lor.
24. Fumatul produce, de asemenea si pagube financiare.
25. Dependenta de nicotina este mai mare decat cea de heroina sau alcool, substanta ajungand la creier in timp de cateva secunde.
26. Fumatul creste riscul instalarii starilor de anxietate si depresie.
27. Fumatul epuizeaza resursele de antioxidanti din organism.
28. Fumatul creste tensiunea care reprezinta un factor de risc pentru infarct si atac cerebral.
29. Incepand cu 2-3 ani dupa ce s-a renunta la fumat se reduc sansele de infarct si atac cerebral.
30. Fumatul dauneaza calitatii spermei si creste cu pana la 50% disfunctiile erectile la barbatii cu varste peste 30 de ani.
31. Fumatul scade acutitatea auditiva.
32. Fumatul cauzeaza o respiratie urat mirositoare si boli gingivale, ceea ce poate duce la pierderea dintilor.
33. 15% din cancerele descoperite la copii sunt cauzate de fumatul in timpul sarcinii al mamei.
34. Fumatul cauzeaza boli coronariene.
35. Rata de risc a mortalitatii revine la normal la 10-15 ani de la renuntarea la fumat.
36. Fumatul poate cauza oboseala si durei de cap.
37. Fumatul este cauza a 80% din cazurile de boli pulmonare cronice obstructive.
38. Fumatul diminueaza mirosul si gustul.
39. Fumatul reduce rata estimata de viata cu pana la 7-8 ani.
40. Fumatul ucide anual 4 milionane de oameni din lumea intreaga.

2 comentarii:

NARCISA spunea...

ADEVARAT TOT CE ESTE SCRIS,DACA AM PUTEA DARUI BANII ARUNCATI PE TIGARI CELOR CARE N-AU BANI PENTRU O FELIE DE PAINE, AM CREA CU TOTII O LUME MAI PURA, MAI FRUMOASA SI MAI BUNA...AM FUMAT VREO 10 ANI, UN AN JUMATE M-AM LASAT SI M-AM REAPUCAT, ACUM DE ZIUA MEA, CA IMPLINESC 30 DE ANI IN VINEREA PATIMILOR, 17 APRILIE VREAU SA-MI FAC SINGURA CEL MAI FRUMOS DAR:SA RENUNT LA FUMAT, ASTFEL IMI DARUIESC SANATATE, PUTERE SI TIMP DIN VIATA MEA, TIMP PE CARE SA-L POT PETRECE ALATURI DE TOTI CEI DRAGI FIIND SANATOASA SI NEIMBOLNAVINDU-I NICI PE EI CU FUMUL MEU.
VREAU SA SUBLINIEZ FAPTUL CA EXISTA DIFERENTE ENORME INTRE CUM ARATAM SI MA SIMTEAM CAND M-AM LASAT DE FUMAT UN AN SI JUMATATE SI INTRE CUM SUNT ACUM CA FUMEZ IAR DE UN AN, CAND M-AM LASAT, IN PRIMA SAPTAMANA AM OBSERVAT PUR SI SIMPLU CA MI S-A LUMINAT FATA, ERAM MAI ALBA, PIELEA S-A CURATAT PUR SI SIMPLU, N-AM FACUT RIDURI, AVEAM ENERGIE SI ERAM BINE DISPUSA, CU POFTA DE VIATA, DE SEX, MAI OPTIMISTA, N-AM MAI RACIT CA IN TOTI ANII SI MI-A CRESCUT PARUL FOARTE REPEDE SI FRUMOS(LA FIBRA CAPILARA MA REFER).ACUM CA AM FUMAT IAR UN AN,AM SLABIT, SUNT GALBENA LA FATA, DINTII S-AU PATAT, AM FACUT RIDURI LA OCHI, IN JURUL GURII, SUNT FOARTE OBOSITA SI SURMENATA, STRESATA, AM DEPRESII, AGITATA, SOMNOROASA, SUNT UN OM TOTAL DIFERIT, IN RAU BINEINTELES, CA SA NU MAI ZIC DE STOMAC, COSURI, MIGRENE, VIROZE, TUSE SI ALTELE.
DACA INTENTIONEZI, ORICINE AI FII SA FUMEZI IN CONTINUARE SAU SA TE APUCI DE FUMAT, GANDESTE-TE CA NU PESTE MULT TIMP VEI REGRETA AMARNIC, VEI FII SCLAV AL NICOTINEI CARE DA DEPENDENTA SI ACESTA ESTE DRUMUL CATRE O SERIE DE NECAZURI, DURERI, FRUSTRARI, URATIRI FIZICE , IMBOLNAVIRI GRAVE SI ALTE CELE.
DACA TI-AR CERE CINEVA INTRE A NU MAI FUMA SI A-TI ARATA O IMAGINE CAT DE SUMBRA VREI A VIITORULUI TAU DE FUMATOR, SI INTRE A FUMA SI A-TI SPUNE CA E ULTIMA TIGARA PE CARE O MAI APUCI , CE PARERE AI AVEA? ...TOT PE ACOLO, NU? MIE MI-A MURIT UN UNCHI DE CANCER LA PLAMANI CHIAR DE ZIUA LUI CAND IMPLINEA 40 DE ANI SI VERISORII MEI AU CRESCUT FARA TATA...E GREU...
UN SIGUR LUCRU E SIGUR, DE MURIT O FACEM CU TOTII, DEPINDE CUM TRAIM SI CAT TRAIM....DEPINDE DE TINE DACA VREI SA FACI CEVA CU VIATA TA SI PENTU TINE ...DAR SI PENTRU CEI DRAGI...SI PENTRU CEI CU MAI PUTIN NOROC CARORA LE PLANGE STOMACUL DUPA UN CORN USCAT SI NU LE MAI TREBUIE NICIO TIGARA...CRED CA NICI VOUA NU VA MAI TREBUIE, LUPTA CA NU E GREU, O FAC SI EU, O VEI FACE SI TU SI O VOR FACE SI ALTII, INTR-O ZI, FOARTE CURAND VEI ZAMBI, O SA UITI DE TOT, O SA PIERZI SI GESTUL, CREDE-MA SI CREZI IN TINE, ITI PROMIT CA AI SA POTI, SI EU AM PUTUT DESI AM PLANS O NOAPTE INTREAGA DIN CAUZA DEPENDENTEI, SUNT DISPUSA SA MAI PLANG UNA...SAU DOUA, DAR A TREIA ZI, VOI RADE, NU VOI ZAMBI.
TWEETY

Ionut spunea...

Incearcati cu cea mai usoara metoda de a te lasa de fumat, eu am reusit si multi altii au facut-o deja. Trebuie doar sa asculti un audiobook gratuit la adresa:
http://easywaytostopsmoking-poney.blogspot.com/
si sincer nu iti mai trebuie sa pui tigara in gura niciodata.